Lions Club Asikkala

Piiri 107-C
IV Alue
1. Lohko

Perustettu 27.3.1967
Charter Night 23.9.1967
Nro 419

Lions Club Asikkala

Anianpellon markkinoiden historia

Valtakunnankuuluja Anianpellon markkinoita järjestettiin talvi- ja syysmarkkinoina Asikkalan Anianpellon kylässä vuosina 1728-1910. Markkinapaikka sijaitsi nykyisen Vääksyn liikekeskuksen itäpuolisilla pelloilla Vesivehmaalle johtavan maantien varressa. Hyvien vesiteiden ansiosta Anianpellosta oli muodostunut liikenteen solmukohta ja sen myötä tärkeä kauppapaikka, joka käynnisti useita kaupungin perustamishankkeitakin, tosin ilman tulosta. Merkittävin hankkeista ajoittuu vuodelle 1775, jolloin Ruotsi-Suomen Kuningas Kustaa III:n toimeksiannosta alueelle laadittiin asemakaava kauppalan perustamista varten. Sitä edelsi kuninkaan yöpyminen Anianpellossa Kuoppalan talossa hänen palatessaan kotiinpäin itään suuntautuvalta matkaltaan.

Anianpellon markkinahistoriaan kuuluu myös kansalliskirjailija Aleksis Kiven vierailu markkinoilla. Runossaan ”Anjanpelto” Kivi kuvaa markkinoiden tunnelmia ja kertoo siellä näkemästään Anjan Neidosta:

“Läksin markkinoille Anjanpellon, Syyskuun päiväl armahal;

Seisoin viimein markkinoitten pauhus, Harput soi ja kantelet.

Soitto hymisi ja rattaat ryskyi, Orhit hirnuit komeast; Sillon näin mä ihanaisen immen, Nuoren Hämeen-tyttären; Mailman hyörinää hän katsahteli Otsal vakaal, suulla hymyväl.

Näinkö koskaan impeä niin kaunist? Oi! En elon saarel tääl; Kuni aamun valo koillisessa hänen poskillans ol kelmeys; Hänen purppuraisil huulillansa, mikä autuaitten hekuma!

Ihanasti korvissani aina nimi Anjanpelto soi;

Siellä näin mä taivaan kauniin immen, Mutta katosi hän ainiaaksi.”

Markkinat siirtyivät Lahteen v.1910 ja olivat Asikkalan osalta unohduksissa kuusi vuosikymmentä, kunnes koitti aika markkinoiden uudelle tulemiselle.

LC Asikkalan tultua perustetuksi jäsenet alkoivat miettiä sopivaa palveluaktiviteettia avustusvarojen keräämiseksi. Pohdinnoissa päädyttiin markkinoiden järjestämiseen ja ensimmäiset uusimuotoiset Anianpellon markkinat järjestettiin 25.8.1970 Asikkalan kunnan omistamalla Kalmarin uimaranta-alueella noin kilometrin päässä perinteisestä pitopaikasta. Markkinat osoittautuivat heti menestykseksi. Arvioitu 17000 markkinavierasta ja 122 kauppiasta takasivat odotettua paremman taloudellisen tuloksen järjestäjille ja niistä päätettiin tehdä jokavuotinen kotiseututapahtuma, jossa lähiseudun asukkaat ja seudun loma-asukkaat tapaavat toisiaan viimeisenä viikonloppuna ennen koulujen alkamista.

Markkinoita järjestettiin aluksi elokuun toisena lauantaina, mutta vuodesta 1973 lähtien tapahtuma laajennettiin 2-päiväiseksi (pe-la). Kauppatapahtumaan liitettiin kiinnostavaa ohjelmaa. Markkinaohjelmaan on alusta lähtien kuulunut Asikkalan seurakunnan järjestämä markkinahartaus, näytelmiä, kansanmusiikkia, hirrensyöksentää ja vuodesta 1972 lähtien Anianneidon valinta, jossa voittaja valitaan yleisöäänestyksellä. Kansallispuvuissa esiintyvien neitoehdokkaiden esittely on kerännyt markkinayleisön aina sankoin joukoin esiintymislavan ympärille. Ensimmäiseksi Anianneidoksi v. 1972 valittiin Laila Kilpeläinen yhdeksän ehdokkaan joukosta.

Markkinoiden avaajana on esiintynyt paikallisia ja valtakunnallisia vaikuttajia. Vuodesta 1976 lähtien markkinoilla on useimmiten ollut erityinen vuositeema, joka on vaikuttanut markkinoiden avaajan ja sittemmin myös teemaan liittyvän asiantuntijapuheenvuoron pitäjän valintaan. Perinteisesti avaajalle ja teemapuhujalle luovutetaan markkinaviiri ja tarjotaan asikkalalainen olvi- eli sahtiryyppy haarikasta.

Vuonna 1977 järjestettiin 250-vuotisjuhlamarkkinat. Avaajaksi kutsuttiin vanhojen Kuningas Kustaa III:een liittyvien perinteiden pohjalta Ruotsin Kuningas Kustaa XIV, joka kuitenkin kohteliaasti kieltäytyi odotettavissa olevaan iloiseen perhetapahtumaan viitaten. Juhlamarkkinoilla esitettiin historiallinen näytelmä Kuninkaan päivä Anianpellossa.

Anianpellon markkinoilla käy vuosittain 15.000 – 20.000 markkinavierasta ja 200 – 250 markkinakauppiasta. Kauppiaat ovat aina ylistäneet kaunista uimaranta-aluetta eräänä Suomen kauneimmista markkinapaikoista. Veljet ladyineen vastaavat markkinoiden suunnittelusta ja järjestämisestä jälkisiivouksineen talkooperiaatteella. Paikalliset partiolaiset ovat huolehtineet liikenteeseen liittyvän pysäköinnin järjestelyistä saaden myös siitä koituvat tulot lyhentämättöminä hyväkseen.

Markkinoista klubille kertyvät tulot jaetaan vuosittain pääsääntöisesti nuorisotoimintaan erilaisina stipendeinä ja toiminta-avustuksina. Osa tuotosta käytetään tarvittaessa markkinakentän ja sen rakennelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Näin on voitu parantaa ympäristöä ja helpottaa markkinoiden järjestämistä. Yksityisen jäähallin rakentamisvaiheessa klubi avusti rakentamista merkittävällä avustuksella.